Bokföring online – Min checklista


Bokföring online har blivit allt mer tillgängligt för företagare av olika slag – stora som små. I jämförelse med traditionell bokföring har onlinebaserade tjänster flera fördelar, så som kostnader och allokering av tid och övriga resurser.E-bokföring är väldigt lättskött men för den som inte är insattkan det vara svårt att komma igång och hitta information.

För att hjälpa dig en bit på vägen har vi sammanställt en checklista över de viktigaste aspekterna i förhållande till e-bokföring; en introduktion till e-bokföring och vad du bör tänka på vid ett byte från manuell bokföring till bokföring online.

 • Första gången du bekantar dig med ett molnbaserat bokföringsprogram är det bra att kontakta supporten på molntjänsten om det skulle uppstå några frågor.Onlinesystem är enkla att använda, men ett nytt system kräver alltid en viss grad av inlärning. Till skillnad från traditionell bokföring är det bättre att fråga först, istället för att mata in fel information. Liksom datorbaserade program kan man inte ändra på redan införda transaktioner.

 • Mycket av själva bokföringen är automatiserat i molntjänster. Till exempel in- och utbetalningar från kontot resulterar i automatiska konteringar.

 • Du kan börja mitt i ett bokföringsår. Då har du inte heller ett helt år att tänka på och detta underlättar en smidig start.

 • Bokföringssystem online samlar in och processar den data du för in. Utifrån denna data lär sig systemet flera olika saker i förhållande till din bokföring vilket leder till att din bokföring blir mer och mer automatiserad ju längre tid du använder systemet.

 • I bokföringssystemet kan du lägga till, redigera, dölja och ta bort konton i kontoplanen. Du kan även se huvudbok per konto och lägga till budgetsiffror för de enskilda kontona.

 • Med en påminnelsefunktion kan du beräkna och debitera ränte- och påminnelseavgifter, skicka påminnelseavgifter elektroniskt, skriva ut dem eller skicka dem som kontoutdrag.

 • Konton i kontoplanen kopplas automatiskt till de momskoder du skapar. Ett konto för varuinköp har en momskod och försäljningskontona en annan. I programmet kan du skapa flera momskoder efter behov.

 • Bokföringsprogrammet gör det även möjligt att automatiskt omföra momskonton mot ett redovisningskonto, det vill säga automatiskt avräkna moms.

 • Momsrapporten visas utifrån vilka momskoder som använts vid varje bokning. Rapporten uppfyller naturligtvis lagstadgade krav.

 • Ditt företagskonto kopplas oftast ihop med bokföringssystemet. Du beräknas spara hela 4-5 timmar på det här.

 • Ditt nätbaserade bokföringsprogram kan kopplas ihopmed revisorfirmansom gör bokslut. Det här underlättar för dig som inte har möjlighet att göra upp egna bokslut att både spara in på bokföringskostnader och se till att informationen kommer fram säkert till revisorn.

 • Bokföringssystem online är väldigt säkra. Du behöver inte oroa dig för att din information läcker ut eller att en utomstående kommer åt den inne på ditt konto.

 • Handlingarna sparas i tjänsten minst den lagstadgade tiden. Du behöver alltså inte oroa dig för att någon information försvinner från bokföringssystemet.

 • Senaste artiklarna

  Bokföring online – Min checklista December:10:2014:Wednesday

  Bokföring online har blivit allt mer tillgängligt för företagare av olika slag – stora som små.  

  Länkbyggare May:30:2012:Wednesday

  Det är därför viktigt att bygga länkar till en sida. En länk visar sökmotorerna att en sida inte är ensam utan att den hör ihop med andra sidor.  

  Twitter och pengar March:18:2012:Sunday

  Twitter är förmodligen det hetaste sociala mediet på webben idag. En av hemligheterna till dess popularitet är att det är så enkelt att använda.