Länkar ger dig fler besökare

Internet är, som man kan höra på namnet, ett stort nät av hemsidor som är sammankopplade med varandra. Dessa ihopkopplingar görs genom länkar. Utan dem skulle nästan ingen hemsida kunna bli känd, och många av fördelarna med Internet skulle försvinna.

Många bloggar för att bli kända. Man vill kanske inte bli etta på bloggtoppen, men åtminstone vara bland de första hundra. Det går inte att sprida sitt budskap om ingen hittar till det, hur bra eller dåligt det än är. Faktum är att man lika bra kan skriva på ett papper, eftersom ingen ändå kommer hitta till dig utan länkar. En rädsla för att länka leder i slutändan till att du själv drabbas.

Bättre hemsida med fler utlänkar

Med kunskapen om vad länkar är och gör, kan det vara lätt att tro att de gör att besökare lämnar din sida och på så sätt försämrar din besöksstatistik. Det är till viss del sant. Några få kommer faktiskt lämna din sida, till förmån för en annan. Så varför ska du länka? Det finns några enkla skäl som gör att du borde göra det, även om du inte vill.

För det första, visar du uppskattning gentemot den hemsida du skickar vidare dina besökare till. Eftersom du har valt att länka till en viss hemsida, måste du ju också tycka att dess innehåll är bra och relevant. Genom att publicera adressen till den, visar du ägaren att det han eller hon gör uppskattas. Sådant leder i många fall till någon form av motprestation. Kanske får du en tillbakalänk, eller en omnämning i en text? I vilket fall skadar det inte dig att du hänvisar dina besökare till en annan sida.

För det andra, ger du din egen blogg eller hemsida ett mervärde. Ponera att du recenserar en ny teknikprodukt. Ta en TV som exempel. I det här läget skulle inte en länk till tillverkarens hemsida skada, med information om upplösning, storlek, märke och andra intressanta fakta. Den enda som tjänar på att ha den länken, det är du. Du tillför din blogg ett mervärde, eftersom din läsare kan ta reda på mer, med endast ett klick. Du serverar honom på silverfat. Kanske kommer han till och med tillbaka.

En återvändande besökare brukar värderas mycket högre än en förstagångsläsare. De ger dig återkommande trafik, och i slutändan mer intäkter. Värnar du om läsaren, kommer den garanterat fortsätta följa det du gör.

Ett tredje skäl, är att du bygger goda kontakter med andra. Länkar du till en konkurrerande blogg, behöver det inte bara vara negativt. Troligtvis, eller snarare förhoppningsvis, får du en länk tillbaka. Kanske får du till och med ett trevligt e-postmeddelande med ett förslag till samarbete. Internet är en fantastisk plats för människor att träffas, genomföra projekt och samarbeta, så varför inte utnyttja det?

Utforma dina länkar väl

Man kan faktiskt skilja en bra länk från en dålig. Ankartexter som "Klicka här" fungerar sällan speciellt bra. Ta istället den beskrivande delen av en mening, och gör om den till länk. Det finns många både bra och dåliga exempel ute på webben idag. Låt mig försöka med ett exempel. Du vill länka till en artikel om hur man får fler besökare till bloggen. Det finns ett bra sätt, och det finns ett dåligt.

1. Dåligt: "Så här får du fler besökare till bloggen: Klicka här"

2. Bra: "Så här får du fler besökare till bloggen"

Väljer du det dåliga sättet, kan du lika gärna strunta i att länka. För det första kommer fler klicka på det andra, och för det andra kommer sökmotorerna i framtiden förknippa målsidan med texten "Klicka här", som förmodligen inte har något med själva innehållet att göra.

En annan viktigt sak att tänka på när det gäller länkar är att utmärka de väl rent grafiskt. Använd gärna understruken text, med en färg som avviker mot textens. Annars kan länkarna förväxlas, och bli svåra att förstå.

Så i fortsättningen: skriver du om något, se då också till att länka till det. Tycker du att något är värt att skriva om, då kan du också visa uppskattning genom att länka. En inlänk värmer mycket, oavsett om den kommer från en känd eller mindre känd sida.

Men framför allt, blir din sida bättre av länkar.

Senaste artiklarna

Bokföring online – Min checklista December:10:2014:Wednesday

Bokföring online har blivit allt mer tillgängligt för företagare av olika slag – stora som små.  

Länkbyggare May:30:2012:Wednesday

Det är därför viktigt att bygga länkar till en sida. En länk visar sökmotorerna att en sida inte är ensam utan att den hör ihop med andra sidor.  

Twitter och pengar March:18:2012:Sunday

Twitter är förmodligen det hetaste sociala mediet på webben idag. En av hemligheterna till dess popularitet är att det är så enkelt att använda.